czwartek, 24 października 2013

Cebularze Koali... pyyyycha

Witajcie Kochani...
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na super przekąskę...
Cebularze odkryłam 6 lat temu i zakochałam się w nich od pierwszego... kęsa...
Mój mąż Jakub odda najlepsze rarytasy za moje cebularze.
Przepisów jest bardzo dużo, ale podam Wam mój, wypracowany i zmodyfikowany.





CEBULARZE KOALI - przepis

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki mleka
  • po 1/2 łyżeczki: majeranku, tymianku, kminku
  • łyżeczka cukru
  • dobra szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 duże cebule
  • 10 sztuk średnich pieczarek
  • kawałeczek boczku wędzonego
  • 10 plasterków sera żółtego
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, 
  • sos sojowy
  • olej do smażenia
Ciasto drożdżowe przygotowuję od zrobienia zaczynu. 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Do miseczki daję pokruszone drożdże, cukier, troszkę letniego mleka i łyżkę mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 
W tym czasie robię nadzienie.
Podsmażam pokrojony w kosteczkę boczuś, dodaję cebulę pokrojoną w pół krążki i pieczarki pokrojone dość drobno... Doprawiam wszystko w momencie, kiedy już pieczarki troszkę się poddusiły...
Sporo pieprzu, sos sojowy i ciut soli... do smaku, jak kto woli... 
Ważne, aby składniki  farszu ładnie się połączyły i  aby odparować cały płyn. 
Ostawiam do wystygnięcia.
Kiedy już zaczyn podrósł, zabieramy się za ciasto.
Ciasto robię w maszynie do pieczenia chleba. Jest tam funkcja rozczynanie ciasta drożdżowego.
Do pojemnika wsypuję mąkę, przyprawy, jajo, roztopione i ostudzone masło, nasz rozczyn i resztę mleka. Włączam maszynę w ruch i obserwuje jak zachowuje się ciasto. Po paru minutach juz widać, czy trzeba dosypać więcej mąki lub dolać ciut mleka. Sprawdzam dotykając ciasto szybkim ruchem, jeśli się lepi - dodaję mąki. Cały proces wyrabiania ciasta trwa 1 i 1/2 godziny. 
Po tym czasie, kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na 16 kawałeczków.
Formujemy kulki i lekko spłaszczamy dłonią.
Układam je na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, po 8 sztuk na blasze.
Po środku krążka robię wgłębienie i delikatnie nakładam farsz. Na koniec, ser żółty kroję drobniutko i posypuję farsz. Aby nasze cebularze ładnie wyglądały, smaruję brzegi ciasta mlekiem. 
Obie blachy wkładam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piekę 30 minut. W połowie czasu zamieniam położenie blach - inaczej cebularze na górnej blasze się przypalą a na dolnej będą blade.

Cebularze smakują zawsze i wszędzie... są super na kolację, jeśli zostaną - raczej wątpię - na zimno na śniadanie, a rewelacyjnie smakują podane do barszczu.  

SMACZNEGO...









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz